Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2020. június. 2


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Vesztegetés miatt ítélték el a korrupt felszámolót
 
Jogerős ügyek 2012-02-16 09:43:02
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Jogerősen elítélték a korrupt felszámolót, akiről az MSN Mai Nap és a Transparency International (TI) közös oknyomozó sorozatának első része szólt.

 

K. Péter felszámolóként egy jól menő faipari vállalkozást tett tönkre, ügyéről a mainap.hu számolt be elsőként a TI-vel közös oknyomozó sorozatban.

A százmilliós vállalkozás egy pár százezres számla miatt került felszámolás alá, a korrupt tisztviselő pedig szabályosan "kinyírta" a céget.

A történet talán leginkább megdöbbentő eleme, hogy miután a rendőrök már lefülelték K. Péter, mert álruhás nyomozóktól kenőpénzt vett át ő még "utolsó" erejével eladta a régi tulajdonosok feje fölül a vállalkozás telephelyét, gyakorlatilag kimondva ezzel a cég halálos ítéletét.

3 év letöltendő

A Győri Ítélőtábla másodfokú eljárásában ma jogerősen három év börtönbüntetésre, foglalkozástól eltiltásra, és közügyektől eltiltásra ítélte el három rendbeli vesztegetés miatt K. Péter felszámoló biztos, aki 5 millió forint kenőpénzt vett át.

K. Péter vádlott az első fokú ítéletben leírt tanúvallomások szerint 5 millió forint csúszópénzhez kötötte az IkervárFa Kft. faüzemének értékesítését, melyet több vevőjelölt megtagadott.

A korrupciót az IkervárFa Kft. tulajdonosa előtt is nyíltan felvállaló vádlottat lépre csalták, mikor Zseli József feljelentésére a rendőrség is beszállt az ügybe. K. a vevőként bejelentkező fedett nyomozóval is közölte, hogy 5 millió forintot kér annak fejében, hogy alacsony áron pályázati nyertesként megvehesse a faüzemet, melynek az okát is kifejtette.

Részlet következik a nyomozó vallomásából, az elsőfokú ítélet alapján:

„Kikapcsoltatta a telefonját, nehogy valaki lehallgassa a beszélgetésüket. Elmondta, hogy az ő cége folytatja Zseli József ellen a felszámolási eljárást. Ha 65 millió forintért veszi meg a telephelyet, akkor az ő cégének jutaléka 4 százalék, ami forintosítva 2,4 millió forint. Azt is elmondta, hogy az ő munkabére ennek az összegnek a 10 százaléka, vagyis 240 ezer forint. K. Péter vádlott közölte, hogy neki ezért nem érdeke, hogy a telephelyet 65 millióért adják el, neki jobban megéri, ha 30-40 millió forint körül adják el a telephelyet, de a vevő neki 5 millió forintot fizet zsebbe.”

A rendőr elfogadta az ajánlatot és a Budaörsi Tesco-ban sor is került az öt millió forint készpénz asztal alatti átadására, melyet a vádlott átvett és azonnal betette a zakója belső zsebébe, és csak annyit mondott: köszönöm. Ezután a rendőrök elfogták.

Nem korrupt, csak segíteni akart?

A védő szerint K. nem tudta, hogy mi van a csomagban, amit a zakója zsebébe tett. Ő azt gondolta, hogy a bánatpénzt adták át neki, melyet majd a Rum és Vidéke Takarékszövetkezet számlájára kell befizetni.

Felmerülhet a kérdés, miért volt olyan készséges védence, mikor az egyik vevőjelölt a Budaörsi Tesco-hoz hívta. A védő szerint ez is csak K. lelkiismeretességét mutatja, mert évek óta nem tudta értékesíteni a fatelepet, és ha már akadt egy érdemi pályázó, elment Budaörsre, nehogy ez akadálya legyen a pályázat beadásának.

A bíró életszerűtlennek ítélte a vesztegetés tényállási elemének kötelező meglétét a tanúvallomásokban és súlyosbított az elsőfokú ítéleten. Három rendbeli vesztegetésért ítélte el, és nem engedélyezte a félidőben a feltételes szabadlábra helyezést sem. K. Péter esetében az üzletszerű elkövetés miatt, a vesztegetés büntetési tétele 5-10 évig terjed.

A büntetés kiszabásának magyarázatát Mészáros Tamás a Fellebbviteli Főügyészség osztályvezető ügyésze a következőképpen fogalmazta meg: a büntetés kiszabásánál az egyik serpenyőben ott volt a bűncselekmény, a másikban az elkövető 69 éves kora, és hogy korábban még nem volt büntetve. Ha ez nincs, véleménye szerint K. lényegesen súlyosabb büntetést kapott volna. Nem ez az első eset, hogy felszámolót ilyen jellegű ügyben elmarasztalnak.

Az ítélet nem hozza vissza a céget

Fülöp Csaba és Zseli József az ítélethirdetés után vegyes érzelmekkel nyilatkoztak. Az irritál – kezdte Fülöp, hogy az első öt másodpercben bármelyik gép eladásából rendezni lehetett volna a felszámolás elindítására a bíróság szerint okot adó tartozást, de erre K. felszámoló és válságkezelőként kísérletet sem tett, egészen más motiválta. Engem nem tesz boldoggá, hogy börtönbe megy, felőlem maradhatna otthon az unokájával, de nekem a 40 milliós házam bukott el emiatt, és a 140 milliós telephelyem. Valaki csak a telephelyem kopasz helyét vegye meg, vigye oda a 3x80 ampert saját légvezetékeken, vegye meg a gépeket, működtesse, ha elveszik tőle, majd átérzi mit tettek velünk – nyilatkozta a Fülöp.

Zseli József is azt mondta, hogy bár örülnie kellene, mégis van benne egy kis szomorúság, sajnálja K-t, mert neki is van családja, ugyanakkor ez az ítélet neki visszaadta az igazságszolgáltatásba vetett bizalmát!

forrás:msn mai nap

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2020-03-03 18:23:42 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ