Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2020. június. 2


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Hat év börtönt kapott a korrupt szexügyész
 
Jogerős ügyek 2011-11-24 06:19:25
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A fővárosi ítélőtábla jogerősen hat év börtönre ítélte a hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolt Varga Gergely volt kerületi ügyészt, korábbi ügyészségi szóvivőt. 


 

 

A bíróság vesztegetés, befolyással való üzérkedés, hivatali visszaélés, bűnpártolás és csalás miatt ítélte el a harminckét éves vádlottat. A táblabíróság a másodfokú eljárás első tárgyalási napján hozta meg végzését.

Az ítélőtábla több ponton módosította az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2010 novemberében [1] hozott határozatát, ám a fő büntetésként meghatározott börtönbüntetés idejét helybenhagyta. Egyebek mellett megváltoztatta a csalás minősítését, azt vétségről bűntettre súlyosbította.

Varga Gergely a szabadulása után tíz évig nem dolgozhat jogászként, azaz erre az időre a jogi egyetemi végzettséget megkövetelő foglalkozásoktól a bíróság eltiltotta. A bíróság a házi őrizetben töltött egyéves időszakot a szabadságvesztés idejébe beleszámította, azzal, hogy négynapi házi őrizet egynapi börtönben töltött időnek felel meg.

Ki őrzi az őrzőket?

Az ügyész szerint az ügy kapcsán a legfontosabb kérdés az ügyészek felelőssége, tehát az, hogy "ki őrzi az őrzőket?". Hozzátette: "az őrzőket is az őrzőknek kell őrizniük, mert nincsen más". Véleménye szerint ezért, ha a bíróság nem a lehető legszigorúbban sújtana le a bűnös őrzőkre, akkor az ügyészek elveszítenék a hitelüket a társadalom előtt.

A bíróság a jogerős ítéletében ugyanakkor jelezte, a kiszabott börtönbüntetés ideje enyhe ugyan, de nem kirívóan, ezért hagyta helyben az FB korábbi végzését. A bíróság nem fogadta el enyhítő körülményként, hogy a volt ügyész megbánta tetteit; arra mutattak rá, hogy a vádlott az elsőfokú ítélet meghozatala előtt, az utolsó szó jogán elmondott beszéde közbe ugyan elsírta magát, ám beismerő vallomást nem tett.

Zamecsnik Péter védőügyvéd a határozathozatal után felemásnak mondta az ítéletet, ám sikerként értékelte, hogy nem súlyosbították a büntetést. Nem tudta megmondani, hogy Varga Gergelynek mikor kell börtönbe vonulnia, de szavai szerint a budapesti gyakorlat az, hogy az értesítés kiküldése egy-másfél hónap lehet.

Nem nyilatkozott

Varga Gergely nem kívánt az utolsó szó jogán megszólalni, megrendülten vette tudomásul a bíróság ítéletét. A volt ügyész a tárgyalásról távozóban sem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

Az első és a másodfokon eljáró bíróság is bizonyítottnak találta, hogy Varga Gergely több esetben pénzt kért egyes ügyek vádlottjaitól, illetve hozzátartozóiktól azért, hogy közbenjárására – a velük szemben folyó eljárásokban – enyhébb ítéleteket hozzanak a bíróságok.

Varga 2008 januárjáig volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Akkor azért távozott a posztról, mert feljelentették. Ahogy arról egy birtokunkba jutott hangfelvétel alapján beszámoltunk [2], azt állította a Mendoza-ügy bírósági tárgyalása után, hogy ismeri a valódi tetteseket. A belső vizsgálat szerint csak blöffölt, így nem indult ellene eljárás.

2009 nyarán fogták el, amint épp kenőpénzt, hatszázezer forintot vett át. Hivatalából már ekkor kirúgták. A fegyelmi eljárás során az is kiderült, hogy egyik ügyének női vádlottjával szexuális kapcsolatot is létesített.

Index/MTI

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2020-03-03 18:23:42 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ